Ο σημαντικότερος σύνδεσμος που προσδίδει σταθερότητα στο γόνατο είναι ο πρόσθιος χιαστός. Είναι απαραίτητος για την στροφική σταθερότητα του γόνατος και τον χρειζόμαστε σε αθλητισμό ή σε κινήσεις που το γόνατο κάνει κινήσεις στροφής (pivot). Η ρήξη του, μερική ή ολική, οδηγεί σε ανεπάρκεια του γόνατος σε στροφικές δυνάμεις και σε αδυναμία πραγματοποίησης ορισμένων κινήσεων.
Τα παιδιά τα τελευταία έτη πραγματοποιούν αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο είτε στο σχολείο είτε σε ομάδες και γενικά αθλούνται ολοένα και περισσότερο. Επίσης ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα των παιδιών είναι ότι τα παιδιά δεν συμμορφώνονται σε οδηγίες αποφυγής στροφικών δραστηριοτήτων και αθλητισμού όπως αυτό συμβαίνει με τους ενήλικες. Γι αυτό οι πολύ συχνοί πλέον τραυματισμοί του γόνατος στα παιδιά που επίσης πολύ συχνά οδηγούν σε ρήξη του πρόσθιου χιαστού πρέπει να αντιμετωπίζονται με πιο δραστικές χειρουργικές λύσεις. Η χειρουργική αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού στα παιδιά για πολλά έτη δεν πραγματοποιούνταν με επιτυχία διότι δεν είχε βρεθεί τεχνική ώστε να αποκατασταθεί ένα νέο μόσχευμα χιαστού και να μην τραυματιστούν οι επιφύσεις. Οι επιφύσεις αποτελούν το «εργοστάσιο» αύξησης του σκελετού των παιδιών. Τα τελευταία έτη όμως ανακαλύψαμε μια ατραυματική τεχνικη, με την οποια μπορούμε να χειρουργήσουμε και να αποκαταστήσουμε με επιτυχία τον πρόσθιο χιαστό χωρίς να επηρεάζουμε καθόλου αυτές τις επιφύσεις και την μελλοντική σκελετικη ανάπτυξη των παιδιών.
Η εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών, μας έχει δώσει στο οπλοστάσιο μας μια νέα τεχνική η οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού στα παιδιά, αλλά τελικά εφαρμόζεται και στους ενήλικες. Μέχρι πριν, το μόσχευμα που χρησιμοποιούσαμε για να αποκαταστήσουμε τον χιαστό σύνδεσμο, συνήθως αποτελούταν από 2 τένοντες της πίσω περιοχής του γόνατος (τους hamstrings). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παίρνουμε 2 από τους 3 τένοντες της περιοχής, με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικό μέρος της δύναμης του γόνατος και να απαιτείται σημαντικό διάστημα αποκατάστασης για την ενδυνάμωση τους. Επιπλέον, οι παλαιότερες τεχνικές περιελάμβαναν τη δημιουργία τούνελ μέσα από το οστό της κνήμης και του μηρού, τμήμα των οποίων “γέμιζε” από το νέο μόσχευμα, αλλά ένα τμήμα τους δεν περιείχε κάτι και παρέμενο κενό – υπήρχε δηλαδή μια μικρή οστική απώλεια.
Στην προσπάθεια να λυθούν αυτά τα προβλήματα, δημιουργήσαμε μια νέα τεχνική που έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
- Προσλαμβάνεται για το νέο μόσχευμα 1 από τους 3 τένοντες και όχι 2. Το αποτέλεσμα είναι να τραυματίζεται πολύ λιγότερο η περιοχή των οπίσθιων μηριαίων, να απαιτείται λιγότερο διάστημα και προσπάθεια για την αποκατάσταση τους και την απόκτηση της σημαντικής δύναμης της κάμψης του γόνατος, που είναι εξαιρετικά σημαντική σε δρομείς, στην ταχύτητα, στους ποδοσφαιριστές κλπ.
- Επειδή η δημιουργία των μικρών πλέον (μήκους 15 mm) τούνελ μέσα στο οστό γίνεται με μια τεχνική που ονομάζουμε all-inside, δεν υπάρχει, μετά την τοποθέτηση και στηριξη του μοσχευματος, κανένας κενός χώρος με «άδειο» οστό. Επίσης δεν αφαιρείται οστό που απλα αφαιρείται για να διευκολύνει την είσοδο του μοσχεύματος, αφού πλέον το μόσχευμα εισέρχεται στο γόνατο από την μικρή τρύπα της αρθροσκόπησης.
- Όπως αρχικά τονίσθηκε, η τεχνική αυτή all-inside έχει το πλεονέκτημα της μη δημιουργίας τρυπών – τούνελ στο οστό, με αποτέλεσμα να μην επηρρεάζονται οι επιφυσιακές πλάκες στα παιδιά. Οι πλάκες αυτές ειναι 2 σημαντικές περιοχές στο γόνατο, στις οποίες οφείλεται η περαιτέρω ανάπτυξη του οστού. Συνεπώς με την τεχνική αυτή μπορούμε, και μάλιστα είμαστε πιο επιθετικοί, στην έγκαιρη αντιμετώπισή των παιδιών, ένας πολύ ευαίσθητος πληθυσμός που θέλει συντομη αποκατάσταση του χιαστού, δεδομένου πως ένα παιδί δεν μπορεί να συμμορφωθεί με οδηγίες αποφυγής του αθλητιμού ή των στροφικών δραστηριοτήτων.
Με την βοήθεια όλων αυτών των νέων τεχνικών είμαστε σε θέση να προσφέρουμε με μια ατραυματική τεχνική, ένα πολύ ισχυρό μόσχευμα, για κάθε παιδί, που απαιτεί μικρότερο χρόνο αποκατάστασης.