2opinion

Ο σημαντικότερος σύνδεσμος που προσδίδει σταθερότητα στο γόνατο είναι ο πρόσθιος χιαστός. Ο σύνδεσμος αυτός είναι ένας μικρός (διαμέτρου κατά μ.ο. 8 mm) σύνδεσμος στο κέντρο του γόνατος. Είναι απαραίτητος για την στροφική σταθερότητα του γόνατος, και τον χρειαζόμαστε σε αθλητισμό ή σε κινήσεις που το γόνατο κάνει κινήσεις στροφής (pivot). Η ρήξη του, μερική ή ολική, οδηγεί σε ανεπάρκεια του γόνατος σε στροφικές δυνάμεις και σε αδυναμία πραγματοποίησης ορισμένων κινήσεων. Συνεπώς, σε ασθενείς που έχουν αδυναμία σε ορισμένες δραστηριότητες, σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τα γόνατα τους στην εργασία τους καθώς και σε νέους ασθενείς, προτείνουμε την αποκατάσταση της βλάβης αυτής.

Η εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών, έχει προσθέσει στο οπλοστάσιο μας μια νέα μέθοδο η οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού στα παιδιά, αλλα τελικά εφαρμόζεται και στους ενήλικες. Μέχρι πριν, το μόσχευμα που χρησιμοποιούσαμε για να αποκαταστήσουμε τον χιαστό σύνδεσμο, συνήθως αποτελούταν από 2 τένοντες της πίσω περιοχής του γόνατος (τους hamstrings). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παίρνουμε 2 από τους 3 τένοντες της περιοχής, με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικό μέρος της δύναμης του γόνατος, και να απαιτείται σημαντικό διάστημα αποκατάστασης για την ενδυνάμωση τους. Επιπλέον, οι παλαιότερες τεχνικές περιελάμβαναν τη δημιουργία τούνελ μέσα από το οστό της κνήμης και του μηρού, τμήμα των οποίων “γέμιζε” από το νέο μόσχευμα, αλλά ένα τμήμα τους δεν περιείχε κάτι, και παρέμενο κενό – υπήρχε δηλαδή μια μικρή οστική απώλεια.

Στην προσπάθεια να λυθούν αυτά τα προβλήματα, δημιουργήσαμε μια νέα τεχνική που έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

1) Προσλαμβάνεται για το νέο μόσχευμα 1 από τους 3 τένοντες και όχι 2. Το αποτέλεσμα είναι να τραυματίζεται πολύ λιγότερο η περιοχή των οπίσθιων μηριαίων, να απαιτείται λιγότερο διάστημα και προσπάθεια για την αποκατάσταση τους, οι οποίοι (τένοντες) είναι εξαιρετικά σημαντικοί σε δρομείς, στην ταχύτητα, στους ποδοσφαιριστές κλπ.

2) Επειδή η δημιουργία των μικρών πλέον (μήκους 15-20 mm) τούνελ μέσα στο οστό γίνεται με μια τεχνική που ονομάζουμε ‘all-inside’, δεν υπάρχουν μετά την τοποθέτηση και στήριξη του μοσχευματος, κανένας κενός χώρος με «άδειο» οστό. Επίσης δεν αφαιρείται οστό που απλά αφαιρείται ώστε να διευκολύνει την εισοδο του μοσχεύματος, αφού πλέον το μόσχευμα εισέρχεται στο γόνατο από την μικρή τρύπα της αρθροσκόπησης.

3) Όπως αρχικά τονίσθηκε, η τεχνική αυτη all-inside εχει το πλεονέκτημα της μη δημιουργιας τρυπών – τούνελ στο οστό, με αποτέλεσμα να μην επηρρεάζονται οι επιφυσιακές πλάκες στα παιδιά. Οι πλάκες αυτες ειναι 2 σημαντικές περιοχές στο γόνατος, στις οποίες οφείλεται η περαιτέρω ανάπτυξη του οστού. Συνεπώς με την τεχνική αυτή μπορούμε, και μάλιστα είμαστε πιο επιθετικοί στην έγκαιρη αντιμετώπιση των κακώσεων αυτών στα παιδιά, τα οποία είναι ένας πολύ ευαίσθητος πληθυσμός που θέλει άμεση αποκατάσταση της ρήξης χιαστού, δεδομένου πως ένα παιδί δεν μπορεί να συμμορφωθεί με οδηγίες αποφυγής του αθλητιμού ή των στροφικών δραστηριοτήτων.

Με την βοήθεια όλων αυτών των νέων τεχνικών είμαστε σε θέση να προσφέρουμε με μια ατραυματική τεχνική, ένα πολύ ισχυρό μόσχευμα, για κάθε ηλικία, που απαιτεί μικρότερο χρόνο αποκατάστασης.

Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video