2opinion

Οι επεμβάσεις αποκατάστασης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι πολύ συχνές στην σημερινή ορθοπαιδική, με περισσότερες από 1,000 να πραγματοποιούνται καθημερινά σε Βόρεια Ευρώπη και Αμερική. Παρά την υψηλή επιτυχία των σημερινών τεχνικών, που αγγίζει άριστα επίπεδα, ορισμένες φορές ένας ασθενής μπορεί να πραγματοποιήσει μια νέα ρήξη του ήδη χειρουργημένου πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

image001

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες

είναι ένας νέος σοβαρός τραυματισμός, η χρήση συνθετικών μοσχευμάτων ή μια τοποθέτηση του μοσχεύματος σε πλημμελή θέση λόγω παλαιότερων τεχνικών που δεν εφαρμόζονται πλέον σήμερα.

revised2p

Η αντιμετώπιση της επαναρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, που απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και προσοχή σε ορισμένες λεπτομέρειες. Μια σύγχρονη προσέγγιση στην επανεπέμβαση της αποκατάστασης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (αναθεώρηση), που αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στη Γαλλία, είναι πως μια απλή αποκατάσταση με ένα μόσχευμα όπως αυτό της προηγούμενης επέμβασης, θα κινδυνεύει. Γι’ αυτό απαιτείται προσεκτική μελέτη διαφόρων παραμέτρων, όπως η αξιολόγηση της αστάθειας του γόνατος, η μελέτη του άξονα του κάτω άκρου, οι βλάβες των μηνίσκων (που πρέπει να διατηρηθούν), κλπ.

Η χειρουργική αποκατάσταση μιας νέας ρήξης ενός ήδη χειρουργημένου πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή, όπως άλλωστε και η κάθε επέμβαση. Συχνά απαιτείται η πραγματοποίηση μιας νέας αρθροσκοπικής συνδεσμοπλαστικής με ένα πιο ενισχυμένο και σταθερό αυτομόσχευμα διπλής δέσμης (double bundle) ή η ενίσχυση της αρθροσκοπικής συνδεσμοπλαστικής με ένα επιπλέον αυτομόσχευμα στην έξω πλευρά του γόνατος για τη μεγαλύτερη σταθεροποίηση του (lateral extra-articular plasty).

Η επέμβαση της αναθεώρησης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γίνεται αρθροσκοπικά και με τη χρήση αυτομοσχεύματος, δηλ. ενός τένοντα που λαμβάνουμε από τον ίδιο τον ασθενή, και πάντα αρθροσκοπικά. Η απαιτούμενη νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι διάρκειας μιας ημέρας. Ο ασθενής δεν χρησιμοποιεί κάποιο νάρθηκα και η βάδιση γίνεται με πατερίτσες για τρεις εβδομάδες.

 

image003

Ο ιατρός Π.Γ. Νταγιόπουλος έχει συγγράψει το κεφάλαιο με τις παραπάνω χειρουργικές τεχνικές του βιβλίου της αναθεώρησης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Γόνατος & Αρθροσκοπικής Τραυματολογίας.

image005 (1)
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video