2opinion

Κάθε φορά που μια επιγονατίδα εξαρθρώνεται – δηλ, κινείται υπερβολικά επι τα εκτός του γόνατος, πραγματοποιεί μια παθολογική κίνηση και το αποτέλεσμα αυτής είναι η ρήξη και η ανεπάρκεια ορισμένων συνδέσμων. Στο παρελθόν, οι σύνδεσμοι αυτοί που πάθαιναν ρήξη δεν ήταν σαφώς αναγνωρισμένοι.

Τα τελευταία χρόνια όμως γνωρίζουμε ότι ο έσω επιγονατιδομηριαίος σύνδεσμος (Medial patellofemoral ligament, MPFL) είναι ο πιο βασικός σταθεροποιητής της επιγονατίδας.  Παρόλα αυτά, η ρήξη του έσω επιγονατιδομηριαίου σύνδεσμου είναι το αποτέλεσμα του εξαρθρήματος της επιγονατίδας και όχι η υποκείμενη αιτία του. Για αυτό πρέπει να αναζητούνται τα αίτια του εξαρθρήματος της επιγονατίδας σε άλλους ανατομικούς παράγοντες.

Το εξάρθρημα επιγονατίδας και ο έσω επιγονατιδομηριαίος σύνδεσμος (MPFL)

image0011

Κάθε επέμβαση διόρθωσης αυτών των οστικών παραγόντων που είναι υπεύθυνοι για το εξάρθρημα της επιγονατίδας συνοδεύεται με την ανακατασκευή του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου. Από την άλλη πλευρά, σπάνια πργματοποιούμε μόνο διόρθωση του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου.

image0063

Ο έσω επιγονατιδομηριαίος συνδέσμος είναι ο πιο βασικός σύνδεσμος σταθεροποίησης της επιγονατίδας προς τα έσω. Κάθε φορά που μια επιγονατίδα εξαρθρώνεται προς τα έξω,  ο έσω επιγονατιδομηριαίος συνδέσμος «κόβεται» ή σε χρόνιες περιπτώσεις είναι χαλαρός και ανεπαρκής. Δηλαδή αυτό ειναι το αποτέλεσμα του εξαρθρήματος της επιγονατίδας. Τα υπόλοιπα οστικά στοιχεία είναι η αιτία του εξαρθρήματος της επιγονατίδας.

image0101

Η ανακατασκευή του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου απαιτεί ειδική γνώση της ανατομίας. Στις τεχνικές ανακατασκευής του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου χρησιμοποιούμε αυτόλογο τενόντιο μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή και μόνο, με το οποίο σταθεροποιούμε την επιγονατίδα στην σωστή θέση πάντα υπό ακτινολογικό έλεγχο. Η ανακατασκευή του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου πρέπει σχεδόν πάντα να συνοδεύεται και από τη διόρθωση του αιτίου που προκάλεσε το εξάρθρημα της επιγονατίδας, διαφορετικά, αν αυτό παραμείνει, η επιγονατίδα θα πραγματοποιήσει πάλι εξάρθρημα και η επέμβαση δεν θα έχει επιτυχία.

image0086

Η επέμβαση του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου απαιτεί νοσηλεία μιας ημέρας στο νοσοκομείο. Ο ασθενής εξέρχεται βαδίζοντας με πλήρη φόρτιση και με το γόνατο σε νάρθηκα σε πλήρη έκταση τον οποίο αφαιρεί για φυσικοθεραπεία. Η απαιτούμενη φυσικοθεραπεία είναι πολύ συγκεκριμένη σε περιπτώσεις ανακατασκευής του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου και γίνεται υπό τις οδηγίες του χειρουργού ορθοπαιδικού. Η διάρκεια της είναι 2-3 μήνες και ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές δραστηριότητες σε 1-1μισυ μήνα μετά την επέμβαση, σε αθλητισμό όπως κολύμβηση στους 3 μήνες και σε αθλητικές δραστηριότητες με επαφή με αντίπαλο στους 6 μήνες.

Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video