Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις παγκοσμίως και μια από τις επεμβάσεις που πραγματοποιείται με άριστα αποτελέσματα εδώ και δεκαετίες.
Είναι αληθές ότι η η βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου και οι χειρουργικές τεχνικές με ελάχιστη ή χωρίς τραυματισμό των μυών, μας επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση και αποκατάσταση του ασθενή. Οι προσπελάσεις που συνηθέστερα χρησιμοποιούμε στην πλειοψηφία των ασθενών (εκτός από περιπτώσεις αντενδείξεων) είναι οι πρόσθιες-πλάγιες προσπελάσεις. Κατα αυτές τις ελάχιστα ή ατραυματικές τεχνικές – όπως λέγονται – (minimally invasive surgery) δεν τραυματίζονται οι γλουτιαίοι μυς της περιοχής, με αποτέλεσμα την γρηγορότερη κινητοποίηση, βάδιση και αποκατάσταση των ασθενών.
Ολική αρθροπλαστική ισχίου: ποιά επέμβαση, ποιά χειρουργική τεχνική?
Παρόλα αυτά οι ελάχιστα επεμβατικές και ατραυματικές χειρουργικές τεχνικές αυτές δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς για διάφορους λόγους, όπως η πολύ συχνή στην Ελλάδα συγγενής δυσπλασία του ισχίου, η παχυσαρκία, κλπ. Επίσης, οι επεμβάσεις αυτές απαιτούν μακρά εκπαίδευση και εξοικείωση από τον χειρουργό. Κάθε επίσης χειρουργική τεχνική έχει πλεονεκτήματα, αλλά και σοβαρούς περιορισμούς ή ακόμη και σπάνιες- αλλά πιθανές – επιπλοκές. Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου παραμένει μια σοβαρή επέμβαση ανεξαρτήτων της θέσης και του μήκους της χειρουργικής τομής, που φαίνεται να έχουν μικρό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, η καλύτερη χειρουργική τεχνική είναι αυτή που γνωρίζει καλά ο χειρουργός να κάνει. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια στους νέους ορθοπαιδικούς, οι πρόσθιες-πλάγιες χειρουργικές τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου με ελάχιστο ή χωρίς τραυματισμό των γλουτιαίων μυών μάς δίνουν τη δυνατότητα για γρήγορη κινητοποίηση και άμεση βάδιση των ασθενών από τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες.