2opinion

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συνδέσμους για την στροφική σταθερότητα του γόνατος, και ειδικά για την σταθερότητα αυτή που χρειαζόμαστε στις αθλητικές δραστηριότητες.

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι από τις πιο συχνές παθήσεις σε κάθε, πλέον, ηλικία και η χειρουργική του αποκατάσταση κρίνεται απαραίτητη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η χειρουργική αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γινεται προγραμματισμένα και όχι επειγόντως (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων) και γίνεται πλέον αποκλειστικά με αρθροσκοπικές τεχνικές (χειρουργική διαμέσου 2 οπών με τη χρήση κάμερας και χωρίς μεγάλες χειρουργικές τομές). Χρησιμοποιούμε πάντα μόσχευμα τένοντα από τον ίδιο τον ασθενή (αυτόλογο μόσχευμα), που μπορεί να είναι τένοντας οπίσθιων μηριαίων (hamstrings), επιγονατιδικού τένοντα (bone patellar bone tendon) ή τένοντα τετρακεφάλου. Η επιλογή του μοσχεύματος γίνεται με βάση το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο δραστηριοτήτων αλλά κυρίως, το είδος του σπορ ή τις κύριες δραστηριότητες που κάνει ο ασθενής (σ.σ. χειρουργική «à la carte”).

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι από τις πιο συχνές παθήσεις

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί να κοπεί σε αθλητικές δραστηριότητες, κυρίως σε στροφή, άλματα, υπερέκταση ή σε πτώσεις, ατυχήματα (τροχαία, κλπ). Ο ασθενής αισθάνθηκε απότομα πόνο, κάποιες φορές με θόρυβο, το γόνατο κατόπιν έχει οίδημα και αδυναμία κάμψης-έκτασης. Επειδή σήμερα οι ασθενείς που αθλούνται είναι περισσότερο από παλιά, το φάσμα των ηλικιών που αθλούνται είναι επίσης ευρύτερο (πιο νεοι αλλά και πιο μεγάλης ηλικίας) από παλιότερα, αλλά κυρίως γιατί οι χειρουργικές τεχνικές της συνδεσμοπλαστικής του πρόσθιου χιαστού έχουν εντελώς αλλάξει τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή της αρθροσκοπικής χειρουργικής, η επέμβαση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι μια πολύ διαδεδομένη. Παρόλα αυτά, παραμένει πολύ εξειδικευμένη και δύσκολη για το άριστο αποτέλεσμα.

Ο χειρουργός Π.Γ. Νταγιόπουλος έχει δημοσιεύσει τα σχετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή αυτού του ειδικού πρωτοκόλλου και την εφαρμογή διαφορετικής χειρουργικής τεχνικής ανάλογα με το είδος του αθλήματος σε εκατοντάδες ασθενείς με ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και είναι διαθέσιμα εδώ.

Η επέμβαση της αρθροσκοπικής συνδεσμοπλαστικής του πρόσθιου χιαστού είναι πλέον μια συχνή επέμβαση, αλλά παραμένει μια πολύ τεχνικά εξειδικευμένη επέμβαση που γίνεται από ειδικούς χειρουργούς γόνατος. Διαρκεί από 30 λεπτά έως μια ώρα ανάλογα με τις συνοδές παθήσεις του γόνατος, ρήξη μηνίσκων, οι οποίοι πρέπει πάντα να γίνεται κάθε προσπάθεια να διατηρηθούν και να συρραφθούν σε ταυτόχρονη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ή το αργότερο την επόμενη ημέρα από το νοσοκομείο. Δεν χρησιμοποιούμε κάποιο νάρθηκα ή γύψο στο γόνατο και ανάλογα με τη συρραφή ή όχι των μηνίσκων, ο ασθενής βαδίζει με πατερίτσες μόνο, για διάστημα 3-4 εβδομάδων. Αμέσως με την έξοδο από το νοσοκομείο, ακολουθεί ένα πρόγραμμα συγκεκριμένης φυσικοθεραπείας που περιλαμβάνει τρεις φάσεις αποκατάστασης, ολοένα αυξανόμενων δραστηριοτήτων, που γίνονται πάντα με τις οδηγίες του χειρουργού Π.Γ. Νταγιόπουλου και την καθοδήγηση και την τακτική ενημέρωση από ειδικό φυσικοθεραπευτή. Ο ασθενής επιστρέφει προοδευτικά σε αθλητικές δραστηριότητες όπως τρέξιμο σε ευθεία 3 μήνες μετά την επέμβαση και στο προηγούμενο άθλημα του/της με επαφή με αντίπαλο σε διάστημα 6 μηνών από την επέμβαση. Παρά την εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών, αυτό είναι ένα απαραίτητο διάστημα, στο οποίο συμφωνούμε όλοι οι χειρουργοί σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες. Ένα διάστημα στο οποίο δεν μπορεί να γίνουν «εκπτώσεις», γιατί ανεξαρτήτως του μοσχεύματος και της χειρουργικής τεχνικής που θα χρησιμοποιηθεί, υπάρχει ένας απαραίτητος «βιολογικός» χρόνος που χρειάζεται ο οργανισμός για την ενσωμάτωση του μοσχεύματος, την αγγείωσή του και κυρίως την επαναπόκτηση της ισχύς, της συμμετρίας και της σωστής συνεργασίας των μυϊκών ομάδων γύρω από το γόνατο. Όλα αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή λειτουργία του νέου πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος.

image0068
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video