Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Επανεπεμβάσεις σε περιπτώσεις ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

February 5, 2013 | By | 9 Comments

Οι επεμβάσεις αποκατάστασης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι πολύ συχνές στην σημερινή ορθοπαιδική, με περισσότερες από 1,000 να πραγματοποιούνται καθημερινά σε Βόρεια Ευρώπη και Αμερική. Παρά την υψηλή επιτυχία των σημερινών τεχνικών, που αγγίζει άριστα επίπεδα, ορισμένες φορές ένας ασθενής μπορεί να πραγματοποιήσει μια νέα ρήξη του ήδη χειρουργημένου πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

image001

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες

είναι ένας νέος σοβαρός τραυματισμός, η χρήση συνθετικών μοσχευμάτων ή μια τοποθέτηση του μοσχεύματος σε πλημμελή θέση λόγω παλαιότερων τεχνικών που δεν εφαρμόζονται πλέον σήμερα.

 

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες

revised2p

Η αντιμετώπιση της επαναρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, που απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και προσοχή σε ορισμένες λεπτομέρειες. Μια σύγχρονη προσέγγιση στην επανεπέμβαση της αποκατάστασης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (αναθεώρηση), που αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στη Γαλλία, είναι πως μια απλή αποκατάσταση με ένα μόσχευμα όπως αυτό της προηγούμενης επέμβασης, θα κινδυνεύει. Γι’ αυτό απαιτείται προσεκτική μελέτη διαφόρων παραμέτρων, όπως η αξιολόγηση της αστάθειας του γόνατος, η μελέτη του άξονα του κάτω άκρου, οι βλάβες των μηνίσκων (που πρέπει να διατηρηθούν), κλπ.

Η χειρουργική αποκατάσταση μιας νέας ρήξης ενός ήδη χειρουργημένου πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή, όπως άλλωστε και η κάθε επέμβαση. Συχνά απαιτείται η πραγματοποίηση μιας νέας αρθροσκοπικής συνδεσμοπλαστικής με ένα πιο ενισχυμένο και σταθερό αυτομόσχευμα διπλής δέσμης (double bundle) ή η ενίσχυση της αρθροσκοπικής συνδεσμοπλαστικής με ένα επιπλέον αυτομόσχευμα στην έξω πλευρά του γόνατος για τη μεγαλύτερη σταθεροποίηση του (lateral extra-articular plasty).

Η επέμβαση της αναθεώρησης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γίνεται αρθροσκοπικά και με τη χρήση αυτομοσχεύματος, δηλ. ενός τένοντα που λαμβάνουμε από τον ίδιο τον ασθενή, και πάντα αρθροσκοπικά. Η απαιτούμενη νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι διάρκειας μιας ημέρας. Ο ασθενής δεν χρησιμοποιεί κάποιο νάρθηκα και η βάδιση γίνεται με πατερίτσες για τρεις εβδομάδες.

image003

Ο ιατρός Π.Γ. Νταγιόπουλος έχει συγγράψει το κεφάλαιο με τις παραπάνω χειρουργικές τεχνικές του βιβλίου της αναθεώρησης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Γόνατος & Αρθροσκοπικής Τραυματολογίας.

image005

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments

  1. Kostas

    Geia sas , eixa ipovlithei se sindesmoplastikh prosthioy xiastoy prin apo 1,5 xrono me mosxevma Hamstrings sti Kipro.Distixws den eixa kanei kali epilogi fisiotherapefti me apotelesma na prokeipsei xalarosi-epimikinsi mosxevmatos logw epithetikis fisiotherapeias opws ematha argotera(sigkekrimena me eixe ipovalei stin ektelesi energhtikis ektasis tetrakefalou apo kathisti thesi 1 evdomada meta to xeirourgeio kai sinexise geia 3 evdomades agnoontas to priximo tou ahtrikou thilakou).Ena mina meta to xeirourgeio eixan “eksafaneistei oi meis” opos m anefere o orthopaidikos kai i diagnosi toy itan algodystrofia sudeck xoris na anaferei otidipote gia to mosxevma.Ena xrono meta tin epemvasi kai afou i katastasi tou podiou m itan tragiki (entoni atrofia xoris na mporw na kanw askeiseis sto gimnastirio oute na treksw)episkeftika orthopaidiko kentro stin Germania opoy egine i diagnwsi pou anefera stin arxi kathws kai oi logoi pou eferan afto to apotelesma legontas m oti den iparxei periptwsi na exw perasei algodystrofia vlepontas ti magnhtiki pou ekana 5-6 mines meta to xeirourgeio.Anagkastika egine anathewrisi tis prwtis epemvasis me mosxevma epigonatidikou kai oi giatroi m aneferan oti tha mporw na athloumai kai pali fisiologika apla tha xreiastei perissoteros xronos kai kopos,omws apo afta pou exw diavasei sto diadiktuo (episimes erevnes kai istoselides giatron) exw tin entipwsi oti meta apo mia anathewrisi ta apotelesmata einai poli ftwxa.Tha ithela ti diki sas apopsi oson afora ta aitia tis apotixias tis protis epemvasis kathws kai se poio vathmo mporw na epanelthw meta apo mia tetoia peripeteia.
    Sas efxaristw.

    • Π. Νταγιόπουλος

      Η επιλογή της αναθεώρησης με μόσχευμα επιγονατιδικού είναι σωστή επιλογή και καλά κάνατε την επέμβαση.
      Όσο αφορά στην εξέλιξή της όμως, αστάθεια, πόνος κλπ, δυστυχώς είναι επίφοβο να σάς δώσω συμβουλές χωρίς να έχω μια άμεση άποψη με την κλινική σας εξέταση και την απο κοντά μελέτη των ακτινογραφιων και της μαγνητικής σας.

      Σήμερα πλέον, η σωστή επιλογή της τεχνικής αναθεώρησης, σίγουρα είναι μια πιο δύσκολη επέμβαση από την 1η, αλλά τα αποτελέσματα της – πάντα με την προοσεκτική και απο τον ορθοπαιδικό καθοδηγούμενη φυσικοθεραπεία – είναι εξαιρετικά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να φθάνουν ακόμη και σε επίπεδο πρωταθλητισμού μετα απο 6-9 μηνες συστηματικής και συγκεκριμένης φυσικοθεραπείας.
      Μπορείτε να μου στείλετε τις εξετάσεις σας ή να έρθετε να σας εξετάσω από κοντά
      τα στοιχεία επικοινωνίας μου υπάρχουν στη σελίδα μου αυτή.

      Χαίρομαι που επικοινωνήσατε μαζί μου,

      Με εκτίμηση
      ΠΓ Νταγιόπουλος

  2. Νικος

    Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω.Ποια είναι τα συμπτώματα σε περιπτωση ρήξης του μοσχευματος;Είναι φυσιολογικό να μπορω να κάνω κάμψη το γόνατο κοντά στις 100 μοίρες εχοντας περάσει μόλις 13 μέρες απ την εγχειρηση προσθιου χιαστού;Θα το εκτιμούσα πολύ να μου λυνατε αυτές τις απορίες γιατί κυριολεκτικά με εχει φαει το άγχος.Ευχαριστώ.

    • Π. Νταγιόπουλος

      Αγαπητέ Νίκο,

      να μην ανησυχείς. Στις 13 μέρες ειναι φυσιολογικό και μάλιστα πρεπει να εχει το γονατο σου καλό ευρος κίνησης = δηλ καλή εκταση και κάμψη πάνω από 90 μοίρες.

      Όσο για την περίπτωση ρήξης του μοσχεύματος είναι μικρή αλλά υπαρκτή. Εξαρταται από το ειδος του μοσχευματος, την τεχνική και φυσικά από την ύπαρξη νεου τραυματισμού που από οτι κατάλαβα δεν ειχες.

      Η πιθανη νεα ρηξη φαινεται στον ασθενη μονο με το αισθημα ασταθειας σε δραστηριοτητες, κυριως στροφικες, που οπως καταλαβαινεις εσυ στις 13 μερες μετεγχειρητικά ΔΕΝ πρεπει να έχεις τετοιες δραστηριοτητες.

      Μια νεα μαγνητική ή η κλινική εξέταση βοηθάει τον χειρουργό σε περιπτωση αμφιβολίας. Να ηρεμησεις και να μιλήσεις με το χειρουργό σου για τα ερωτηματά σου και το αγχος σου και θα παρεις ολες τις απαντησεις ελπίζω. Αν παρόλα αυτά με χρειάζεσαι μπορώ να σε δω και να σε εξετάσω και εγώ.

      Στη διάθεση σου.

      Με εκτίμηση

      ΠΓ Νταγιόπουλος

  3. Τασος

    Χαιρετε.Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση.Πέρασαν 2 βδομάδες απο τοτε που εκανα εγχειρηση για πρόσθιο χιαστό και κάνω φυσιοθεραπείες.Μέχρι χθες έχω καταφέρει να λυγιζω το γόνατο μου στις 105 μοίρες.Σήμερα η Φυσιοθεραπευτρια με έβαλε να κάνω 2 νέες ασκήσεις με στόχο να μπορω να λυγισω το γόνατο μου στις 120 μοιρες πατώντας κανονικά το ποδι μου σχεδόν όπως το άλλο.Μήπως όμως είναι λίγο νωρίς στις 2 βδομάδες να κάνω ανοιγμα για 120 μοίρες ή είναι φυσιολογικο;Αυτή την απορία θα ήθελα οποτε φυσικά μπορούσατε να μου τη λυνατε.Ευχαριστώ.

    • Π. Νταγιόπουλος

      Ευχαριστω για το μηνυμα
      Εξαρτάται απο την τεχνική που ακολούθησε ο γιατρός σας και τι πρωτόκολλο φυσικοθεραπείας ακολουθεί
      Εγω στη Γαλλια εχω μια πιο προστατευτική προσέγγιση τις τρεις πρώτες εβδομαδες για διάφορους λόγους – ειδικά όσο αφορά στην πλήρη φόρτιση
      Με χαρά μου να σας δω ή να μιλήσετε με το γιατρο σας για οτι περαιτέρω.

      Με εκτίμηση
      ΠΓ Νταγιόπουλος

  4. Γιώργος

    Γειά σας θα ήθελα απελπισμένα τη βοήθεια σας πριν 8 μισήμμηνες έκανα ενχηρηση προσθιου χιαστου τι θέμα είναι ότι λόγο πολλών υποχρεώσεων έκανα 30 φυσικοθεραπειες μια κάθε βδομάδα τρελός πάντων το πρόβλημα μόλις είναι ότι θέλει να ξανά παίξω μπάλα και ο φυσικοθεραπευτης μου είπε όχι μπορώ σιγά σιγά να ξεκινήσω όμως εγώ φοβάμαι για τι έχω ένα περίεργο σύμπτωμα συγκεκριμένα όταν έχω το πόδι μου σε κρεμαστή θέση (και ιδιαίτερα αν είναι καθιστός) και ξεκινήσω να το κουνάω δεξιά αριστερά το γόνατο νιώθω να κουνιέταιο φφυσικοθεραπευτης μου είχε ότι μάλλον οι χειρουργός έβαλε λόγο μακρύτερο μόσχευμα και δεν είναι τίποτα όμως εγώ δεν τον εμπιστεύομαι για τι είναι και αποτελεί νησί και έχω μια προκατάληψη και ο χειρουργός μου που είναι ο ΧΧΧ λείπει και δεν έχω κάποιον να με βοηθήσει οπότε σας παρακαλώ πείτε αυτός τι κούνημα που υπάρχει στο γόνατο μόνο όταν είναι συ κρεμαστή θέση είναι ανησυχητικό? Υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μοσχευματος? Από όσο ξέρω χρισημοποιηθηκε η μέθοδος με μόσχευμα hamstring. Το ποδόσφαιρο πάντως το νιώθω αρκετά δυνατό και έχει φτάσει σχεδόν το άλλο είναι 1cm μικρότερο. Σας παρακαλώ πείτε πρέπει να ανησυχώ η όλα είναι η ιδέα μου και μπορώ να ξεκινήσω να παίζω μπάλα

    Υ.Γ σημεία πού δοκιμάσα κάποια σουτ δεν ένιωσα κάποια ενόχληση όμως όταν έκανε κάποιο αλματακια μόνο μου ένιωσα έναν δυνατό πόσο στο γόνατο άλλα στιγμιαία κράτησε 1 δευτερόλεπτο το πολλή άλλα εγώ φοβήθηκα και αυτοδίδακτος πού και προβλημάτισε είναι ότι κάνω εδώ κατ καιρό άλματα σήμερα πολύ πήγα γήπεδο βρήκε να με πονέσει. Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο αλλά είμαι τρομερά ανχομενος και στεναχωρησμενος περιμένω με αγωνία την απάντηση σας

  5. aggelos

    Εχω κανει επεμβαση προσθιου χιαστου πριν 4.5 χρονια οταν ημουν 15.Εφτασα 19.5 , στα 18 εμαθα οτι το μοσχευμα κοπηκε παλι λογω κακης θεσης!!
    Πηγα σε αρκετους γιατρους και μερικοι λενε οτι μαλλον θα χρειαστουν 2 χειρουργια. Ενα για να γεμησουν τις τρυπες που ειχαν γινει για το παλιο μοσχευμα και ενα για αποκατασταση του χιαστου.
    Δεν ξερω αλλα μου φαινεται καπως τραβηγμενο αυτο το σεναριο. Θα ηθελα την γνωμη σας.

    ** Εχω ραιβα/στραβα γονατα δεν ξερω αν εχει καποια σχεση.
    Ευχαριστω.

    • Π. Νταγιόπουλος

      1) Αφενός πρέπει σίγουρα να χειρουργηθείτε γιατι δεν μπορεί να ειστε με ενα σπασμενο μόσχευμα και ασταθες γόνατο. Κριμα που υποβληθηκατε σε μια επεμβαση για να το αφησετε ετσι.
      2) Αφετερου, ΔΕΝ χρειάζεται 2ο και 3ο χειρουργειο για να κλεισουν οι τρυπες κλπ. Με την τεχνικη outside-in μπορούμε να πάμε σε νέες και σωστες θέσεις τα τούνελ και να μην εχετε κανενα πρόβλημα.

Submit a Comment

Cancel reply